maandag 24 december 2012

The Louvre-Lens

Precies 12 dagen geleden opende voor het publiek in het Noordfranse Lens een filiaal van het Louvre Museum in Parijs. Dit nieuwe Louvre is een volwaardig museum. In Parijs heeft het museum zijn beperkingen en in Lens kunnen kunstwerken op een andere, en unieke manier bij elkaar  worden gezet. Het gebouw heeft twee grote vleugels, die elk één reusachtige grote, open ruimte vormen. Dat is op zich al heel bijzonder.
Het museum ligt op een terrein van 20 ha met een lengte van twee kilometer. Een overblijfsel van de steenkoolproductie. De inplanting is middenin het voormalig steenkolenbekken van Nord- Pas de Calais. Het is in de nabijhied van Engeland en op minder dan een uur rijden vanaf de Belgische grens.

Voor de architectuur viel de keuze op het Japanse bureau SANAA. Zij maakten een bijna afwezig gebouw, door het gebruik van veel glas en reflecterend aluminium. Het verdwijnt, zeker op een grijze, regenachtige dag bijna helemaal in zijn omgeving. De transparantie benadrukt de relatie met het park dat in aanleg is en is er zowel van binnen naar buiten als omgekeerd.

De wanden van de zalen, die een wazig beeld van de werken en de bezoekers weerspiegelen, zorgen voor een aparte sfeer. Niets is er opzichtig, alles draait om raffinement en beheersing. Een spectaculair voorstel van Frank Gehry (Guggenheim Bilbao) werd verworpen.
In de 'Galerie du Temps', de grootste zaal van 120 x 25 meter staan, de komende vijf jaar, ruim 200 kunstwerken vanaf de prehistorie tot de 19de eeuw. Nog nooit zo vertoond, allemaal samen in één ruimte.

Van de tuinen, een boeiend en organisch ontwerp van Catherine Mosbach valt er nu nog niet veel te zien. Dat vraagt nog paar jaar geduld. Het actuele zicht op de, bijna naakte, opstelling van de bouwvolumes zal dan wel verdwijnen. Al één reden om nu, en over een paar jaar een de trip naar Lens te ondernemen.

Hieronder enkele foto's va mijn bezoek op 23 december. Meer foto's vind je hier (Flickr).

Nog enkele links:
Louvre-Lens 1 - officiële site
Louvre-Lens 2 - foto, tekeningen, video

Er mag vrij gefotografeerd worden in het museum. Alle signalisatie en uitleg is er naast Frans en Engels ook in het Nederlands.

Geen opmerkingen: