maandag 27 oktober 2008

Fotosessie

Over een 5-tal weken, op 5 december, openen Chris, Frieda en Heidi hun derde groepstentoonstelling. Voor hun tentoonstelling verzorg ik opnieuw het grafisch werk en de fotografie. Afgelopen zaterdag vond de fotosessie plaats. In toekomstige blogberichten verneem je hier nog meer over. Vandaag stel ik alvast de dames voor. Klik hier voor de foto van het trio, genomen ter gelegenheid van hun vorige tentoonstelling in 2006.

Je leert tijdens zo'n fotosessie zowel de mogelijkheden als de beperkingen van je materieel beter kennen. Belichting is daarbij nog een apart hoofdstuk. Ik gebruikte één extrene flitser (Nikon SB-800), niet op het fototoestel, maar gemonteerd op een statief en op afstand draadloos bediend. Door een lichtstraat in het dak viel daglicht binnen.

5 opmerkingen:

Harry de Rooij zei

Die portretten mogen er zijn. met die ene flitser op statief kom je toch heel ver. Door de zwarte kleding en de zwarte achtergrond, wordt de aandacht geheel naar de gezichten verplaatst.

René Wouters zei

Inderdaad, de donkere kleding werkt goed tegen de donkere achtergrond. Waar stond de flitser? Is eigenlijk niet goed te zien, waarschijnlijk rechts van de fotograaf. Maar het onderste portret ziet er toch een tikkeltje anders uit....
Desalniettemin mooie dames, mooie portretten!

Xray zei

Met "minimale" middelen een heel knap resultaat. Proficiat.

Caro zei

Je bent actief op veel terreinen de laatste tijd. Ik vind deze portretten zeer goed gelukt van belichting en dat zonder in een studio te werken. Ik denk dat het daglicht dat nog van boven kwam daar ook een rol bij speelt. Verder denk ik dat je de flitser toch redelijk dicht naast de camera had geplaatst waardoor de gezichten mooi opgehelderd zijn. Zo leren wij ook weer wat bij.

Erwin Acke zei

Nog wat toelichting:
de flitser stond vrij ver weg en indirect georiënteerd. Ik moest vermijden dat de donkere achtergrond te veel licht kreeg en dat er schaduwpartijen op vielen. Omdat ik dan ook nog de ISO-waarde wilde beperken tot 200 resulteerde e.e.a. in (te) lage sluitersnelheden (1/10 sec), wat niet ideaal is voor portretten, wegens gevaar voor bewegingsonscherpte. Het resultaat is toch een mooie belichting van de gezichten. Een volgende keer wil ik toch die lage sluitersnelheden vermijden. De bewerking van de foto's: de originele zwarte achtergrond werd nog donkerder gemaakt en het onderste deel werd, via een masker, lichtjes verdonkerd om de armen en handen wat minder te doen opvallen.