donderdag 12 maart 2015

Fotoboeken

Ik ben een liefhebber van fotoboeken. Sinds 2007, bouw ik langzaam aan een eigenzinnige collectie op. Dat is aan een ritme van geen vijf boeken per jaar. Ik heb er nu 'n 25-tal.

Ik heb het eens nagekeken: het eerste boek dat ik tot "mijn collectie" reken is er een van Michiel Hendryckx: 'Het Mooiste Licht Is Tegenlicht'. 100 Foto's op een rechterpagina, met een typisch Michiel Hendryckx verhaaltje er tegenover, op de linkerpagina.

Fotoboeken worden op geen grote oplagen gedrukt worden en zijn bijgevolg op korte termijn uitverkocht. Dat maakt het verzamelen ook interessant.

Het recentste boek(je) dat ik kocht is ook van een Belgische fotograaf: Jimmy Kets. Afgelopen maandag woonde ik in Kortrijk een voordracht bij van Jimmy. Over zijn leven en zijn werk. Hij bleek een voortreffelijk en zeer gedreven spreker, eigenschappen die je ook in zijn werk vindt. Op lezingen is het is gebruikelijk dat de auteur na afloop zijn kartonnen dozen bovenhaalt en zijn boeken te koop aanbiedt, inclusief een handtekening. Ik kocht 'Erfgoed & Zonen', een boekje over een project waarvoor hij foto's nam: eigenzinnige, maar vaak veelzeggende, foto's in een even eigenzinnige lay-out die hij zelf deed (zijn oorspronkelijke opleiding is grafisch vormgever).

Dit jaar belooft een vruchtbaar jaar te worden wat betreft mijn collectie: het boekje van Jimmy is het vierde dat ik jaar jaar kocht. Eerder kocht ik (een overzicht voor de geïnteresseerden):
- Harry Gruyaert (B): Maroc
- Alex Webb en Rebecca Norris Web: Street Photography and the Poetic Image
- Stephen Shore: Survey

Mijn collectie bevat ondertussen een aantal (vrij) zeldzaam geworden exemplaren als Coïncidences van Sarah Moon (2001) en een gesigneerde eerste editie van 'Early Color' van Saul Leiter (2006).
Recent haalde ik een collectors item binnen (via de internetveiling Catawiki): van een onbekende maar talentvolle Britse fotograaf Tom Wood: 'All Zones Off Peak' (1998). Een video over Tom Wood, in 2 delen, kan je hier bekijken: deel 1deel 2.

Hieronder nog een foto die ik in 2009 nam van Jimmy Kets, tgv van een rondleiding op zijn tentoonstelling 'Brightside' (naar het gelijknamig boek) in FoMu Antwerpen.

Klik op de links voor meer informatie over de boeken en de auteurs.
Geen opmerkingen: