woensdag 29 april 2009

Tram


Robert Frank: Trolly in New Orleans, 1955.

Bij het doornemen van het fotomagazine 'GUP' 019 viel mijn oog op een foto van Robert Frank uit zijn reeks 'The Americans'. Deze foto, van een aantal personen gefotografeerd in een tram in New Orleans in 1955, doet mij denken aan een foto die ik, 50 jaar later, in 2005 maakte in Lissabon (zie hieronder). Ik wist op dat ogenblik niet van het bestaan van deze foto af.
Voor zijn boek 'The Americans' reisde Robert Frank in 1955 en 1956 doorheen de Verenigde Staten. Wat research leerde mij dat hij daarvoor zo'n 28.000 foto's maakte waarvan er uiteindelijk 83 in het boek werden opgenomen. En wij die denken dat het door de digitale fotografie komt dat er zoveel wordt gefotografeerd! Een gesigneerde print van deze foto werd in 2007 in New York geveild voor de som van 623.400 dollar. Ik wacht nog altijd op het eerste bod op de foto van mijn tram in Lissabon....Voor de democratische prijs van 5 euro is 'Gup' een aardig en mooi uitgegeven fotomagazine. Het verschijnt tweemaandelijks maar is misschien niet zo gemakkelijk in elke krantenwinkel te vinden. Meer info op http://www.gupmagazine.com/

3 opmerkingen:

ysabje zei

bij de kennismaking was het genoegen ook zeker aan mijn kant!

Martine zei

Een arme sloeber als ik kan niet veel bieden voor een gesigneerde foto van je. Sorry! Maar ik wil je er wel eens een pintje (of Bolleke) voor trakteren.

MJ zei

Goed gezien... op de tram: toen en nu!

Gup #19 ligt ook te koop in de shop van het fotomuseum Antwerpen.