zaterdag 22 februari 2014

Arhus

In Roeselare opent dit weekend 'ARhus', feitelijk een nieuwe locatie voor de bibliotheek. Een upgrade van de bib weliswaar. De AR in de naam staat voor Albrecht Rodenbach (1856-1880), schrijver en dichter, notoir Roeselarenaar.
In verband met de naam ARhus, wordt in de brochure met enige gezonde zin voor zelfrelativering verwezen naar 'argus', je weet wel met: van met argusogen naar de wereld om zich heen kijken. Het is immers een 'open kenniscentrum'. In de streektaal wordt de 'h' in de praktijk nu eenmaal snel als een 'g' uitgesproken. Zo ook verstaat iedere streekgenoot het 'hus' in ARhus als 'huis'. Een plaats om je thuis te voelen dus.
Het is voorwaar een indrukwekkende plek, zo 'n ge-upgrade bib. Al was het maar omdat ze liefst vier verdiepingen beslaat. Het zo goed als volledig in glas opgetrokken gebouw biedt een mooi panorama op de stad.
Mijn foto's hieronder geven een impressie.
De Roeselaarse skyline. Naast de toren van de Sint-Michielskerk, bepaalt een tweede toren het uitzicht. Deze 'monoliet' herbergt niet minder dan een schietstand voor boogschutters, Deze zgn. 'staande wip' was toegankelijk via de herberg 'De Beiaard'.


Geen opmerkingen: