zondag 15 december 2013

Brugge Foto 13


Foto: Blonde, eigen foto, oktober 2013.

Tot begin januari is er Brugge Foto 13, een reeks tentoonstellingen fotografie op diverse locaties in het centrum van Brugge. Allemaal op wandelafstand van elkaar en gratis te bezoeken.

Werk van amateurfotografen, waaronder een foto van mijzelf (bekijk de foto hier), is te zien in het kader van de fotowedstrijd Fotonale 2013 in de Hal Cultuur, Burg 11. Meer info hier.

Brugge Foto 13 is ook een kans om een selectie foto's uit het boek 'Street Photography Now' te gaan bekijken. Het boek verscheen in oktober 2010 en op de Photokina 2010, een paar weken voordien, had ik het geluk het er in primeur te kunnen kopen. De foto's zijn in Brugge te zien in combinatie met straatfoto's van een aantal fotografen van bij ons.
Deze tentoonstelling is, tot 5 januari, te bezoeken in de Poortersloge, Academiestraat 18, Brugge.

Kijk op www.bruggefoto.be voor info over het volledige programma. Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.
woensdag 11 december 2013

Filip Claus in de kerk


Filip Claus maakte foto's in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk op locaties die herinneren aan, of sporen dragen van de Eerste Wereldoorlog. Onder de titel 'Landschap in metamorphose' vormen de foto's een reizende tentoonstelling die op verschillende locaties zal te zien zijn, momenteel in de Basiliek van Dadizele.

De foto's dragen duidelijk de stempel van de fotograaf. Filip Claus wacht duidelijk zijn moment af om af te drukken. Dit zijn foto's waarover goed is over nagedacht, ook al lijkt het resultaat op een spontane momentopname. Dat maakt ze ook boeiend en plaatst de historische locaties in een hedendaags kader. 

De basiliek van Dadizele is niet meteen de ideale locatie voor een fototentoonstelling. De weinig inspirerende opstelling van de foto's en zwakke belichting doen zijn knap werk niet alle eer aan. Maar dat je er gratis een mooi uitgegeven catalogus met ale foto's kunt krijgen maakt veel goed. Deze catalogus staat ook online: bekijk en download hem hier.

De fototentoonstelling in de Basiliek van Dadizele is (nog slechts tot 15/12) elke dag gratis te bezoeken tussen 7 uur 's morgens en 7 uur 's avonds. In 2014 is ze ook nog op andere plaatsen te zien. 
Meer info hier.
zondag 8 december 2013

Joy


Zuid-Afrika wordt ook de Regenboog-natie genoemd. Ook het uiten van van vreugde en blijdschap heeft er veel kleur. Township Langa, nabij Cape Town, 30 oktober 2013.

vrijdag 6 december 2013

Farewell Madiba


Foto: Kaapstad, 1 november 2013. Toen ik er was, was hij er ook nog.
Nelson Mandela, 1918-2013.