woensdag 29 februari 2012

Alles is al eens gedaan

Nog nooit werden zoveel foto's genomen als vandaag. Een bepaalde stijl blijft niet lang uniek. Fotobewerking was ook nog nooit zo toegankelijk en eenvoudig: het gebeurt met de vinger op een Iphone of Ipad, via een app waar alle denkbare effecten al ingebouwd zijn. Ook ik bezondig mij daar wel eens aan. Toegegeven, je kan er aardige dingen mee doen. En het brengt veel mensen tot de fotografie die er anders nooit zouden toe gekomen zijn. En ja, er zitten behoorlijke creatievelingen tussen. Omdat het zo gemakkelijk is worden er vandaag foto's gemaakt die vroeger nooit zouden gemaakt geweest zijn. Een drempel om na te denken vooraleer de knop in te drukken is er niet meer. Snel een of ander effectje uit een app er opleggen en dat is het. Kunst voor sommingen, soms kunstig gedaan.

Het is vandaag niet eenvoudig waar je nu de mosterd moet gaan halen om nog met iets origineels of anders voor de dag te komen. Er zijn ook een aantal trends waar je je soms verplicht toe voelt: het maken van een serie bijvoorbeeld. Een foto mag bijna niet meer op zichzelf staan maar moet ondersteund worden door een paar andere die een serie of verhaal vormen. Maar is dat ook geen zwakte? Is een goede foto nu net een foto die geen andere in zijn buurt nodig heeft om te bestaan? Een foto waar alles in zit, i.p.v. drie die het van elkaar moeten hebben. Misschien moeten wij het niet te ver gaan zoeken. Als wij van onszelf de indruk hebben al een aantal jaar goed bezig te zijn moeten er toch een handvol parels tussen onze foto's zitten. Dat kan toch niet anders?

Maar misschien zien wij ze niet meer. De overvloed aan foto's die wij, als intensief gebruiker van de nieuwe media, dagelijks op ons netvlies krijgen brengen ons soms in verwarring, doen ons verstarren of twijfelen aan onze eigen capaciteiten. Alle clich├ęs en trends waarmee wij rond onze oren worden geslagen mogen het geloof in, en de integriteit van, ons eigen werk niet in de weg staan. Een weg die wij zelf moeten kiezen, maken, inslaan, afleggen. Dat moeten wij op de eerste plaats doen. En op de tweede plaats leren uit - en genieten van - de rijkdom die de nieuwe media ons te bieden heeft. Ze in ons eigen voordeel aanwenden. Er is ook gelukkig volop kwaliteit in de aanbieding.

Vandaag geen eigen werk maar een link naar deze fotograaf: Julian Germain.

Geen opmerkingen: