zondag 23 oktober 2011

Mannen onder elkaar

Istanbul (augustus 2011)


Bij deze foto neem ik de gelegenheid om stil te staan bij het fenomeen 'RAW' of 'JPEG' foto's nemen en bewerken. Bij mijn Canon G12, die ik sedert deze zomer gebruik, is het alvast duidelijk: in RAW opnemen is hier noodzakelijk. Al mijn foto's die ik uit Istanbul meebracht werden in RAW+JPEG genomen. Die zette ik naast elkaar in Lightroom en daar wordt het verschil duidelijk. De RAW opnamen laten veel meer nuances in de nabewerking toe, de automatische correctie van de misvorming en van de lens doet wonderen. Beide aspecten probeer ik hierboven te laten zien: de bovenste foto is het resultaat van de nabewerking van de RAW-file, de onderste zoals de JPEG door het fototoestel wordt afgeleverd. Het bewerken van de RAW-file vraagt de nodige aandacht en fine-tuning, zeker op het gebied van ruisonderdrukking en verscherping, maar laat toe zoveel meer uit de foto te halen. Het is interessant om de RAW- en JPEG-files naaste elkaar te laten staan in Lightroom. Bij de nabewerking van de RAW heb je dan een vergelijkingpunt, een norm.
De JPEG recht uit de camera (onderste foto), valt mij tegen, zeker wanneer ik ze vergelijk met de JPEG uit mijn D300. Met een correct nabewerkte RAW foto uit de Canon G12 daarentegen kom je eind weg!

Hieronder nog een voorbeeld van wat je uit een RAW-file kunt halen -weliswaar in Lightroom-, ten opzichte van de JPEG die zogezegd 'kant en klaar' door het fototoestel wordt afgeleverd (onderste foto)!


zaterdag 15 oktober 2011

Buren bij kunstenaars

Dit weekend is het weer 'buren bij kunstenaars' in de provincie West-Vlaanderen. Honderden amateurs en professionelen stellen hun atelierdeuren open en laten het publiek kennismaken met hun artistieke creaties. Het aanbod is zoals altijd zeer gevarieerd, om er maar enkele te noemen: beeldhouwkunst, schilderkunst, keramiek, juweel, fotografie, glas, grafiek, kalligrafie.
Er wordt in het verborgene van het huis veel kwaliteit gemaakt door gepassioneerde amateurs. Dit weekend staan zij in de spotlights. Voor mij zijn zij de sterren van dit initiatief.
Op de foto een fijn stukje keramiek van Petra Coulier, nog te bewonderen op zondag 16 oktober in de Godshuislaan 56 in Roeselare, tussen 13.30 en 18 u.
Meer werk van Petra zie je op haar website, waar ze haar creaties met goede, eigen foto's laat zien.

Morgen kijk in rond bij de 'buren' in Oostende. Misschien daarover een berichtje morgenavond op deze plaats.

zondag 9 oktober 2011

Strandhuisjes

De strandhuisjes lijken zich, naar gelang het seizoen vordert, steeds dieper in het zand in te graven. Alsof ze beseffen dat in oktober hun tijd er weer op zit en ze deze weken, één voor één, zorgvuldig worden uit elkaar genomen en geborgen worden voor hun winterslaap. Hun weerstand werd deze week nog eens extra op de proef gesteld door de eerste najaarsstorm. Het zand ging op bepaalde plaatsen zo te keer tegen hun normaal maagdelijk witte wanden, dat het iemand stimuleerde tot een mooie vorm van vergankelijke creativiteit.


zondag 2 oktober 2011

Iphoned(3)

Met de app van Blogger wordt de blog nu, door middel van de ipad, van op het even welke locatie aangevuld, op voorwaarde dat je over een WiFi verbinding beschikt. Dat is nu ook het geval: het is al donker, maar ik zit buiten op het terras, want het is nog altijd een aangename temperatuur op deze buitengewone, zomerse dag. Dat bewijst ook deze (laatste) "iphoned" foto, deze morgen hier in Oostende genomen.

Het reeksje "iphoned" van dit weekend wordt hiermee afgesloten met deze bedenking: de stijl van dergelijke foto's dreigt de input van de fotograaf zelf over te nemen. De gestandaardiseerde effecten van de apps waarmee de foto's worden bewerkt, leiden snel tot een "déjà vu" effect. Een zeer herkenbare fotostijl waarbij het nog nauwelijks een rol speelt wie de foto genomen heeft. In de fotografie kan het nooit de bedoeling zijn dat de techniek het oog van de fotograaf gaat vervangen.
Dinsdag a.s. kondigt Apple alweer een nieuwe iphone, de 5, aan.


zaterdag 1 oktober 2011

Iphoned (2)

Zopas terug van een verkwikkend pootje baden, ziehier een tweede "iphone" foto en bewerking. Ik gebruik opnieuw de app van Blogger voor de ipad om dit bericht op mijn blog te zetten. Ik was bij de vorige, eerste poging, aangenaam verrast van het gemak en de snelheid waarmee dat gebeurde. De foto werd genomen met mijn Canon G12, via de camera connection kit in de ipad geïmpoteerd en daar bewerkt met de app Lo-Mob.

Iphoned (1)

Deze foto werd niet met een iphone genomen, maar wel bewerkt op ipad met een iphone-app, waardoor hij wel die allures krijgt. Bovendien werd ook dit blogbericht op de ipad opgesteld, door middel van een app, uiteraard. Voor compositie en onderwerp van de foto hield ik rekening met de stijl die voor dergelijk "iphoned" werk vandaag populair, de norm is. Moeten wij immers niet "mee" zijn met de actuele trends? Ook al hebben wij (nog altijd) geen iphone?