dinsdag 30 november 2010

Foor

Bij gebrek aan winterse foto's toon ik nog even een paar foto's van de Oostendse Oktoberfoor. Ze zijn foto's zijn precies één maand geleden genomen. Met het weer dat het nu is lijkt dat al een eeuwigheid.



Het grote rad is er een attractie op zich. Op de onderste foto: het station van Oostende met de RollerCoaster op het plein, een foto genomen vanuit, je kon het al raden: het rad zelf.

zondag 14 november 2010

Stations-choreografie


Euralille, het station van Rijsel, Noord-Frankrijk, 30 oktober 2010.

maandag 8 november 2010

Mars op Oostende (2)




De regisseur van de Mars: Dirk Opstaele

Een reeks van 35 foto's op Flickr is nu online.

zondag 7 november 2010

Mars op Oostende (1)

James Ensor inspireerde de organisatoren (Vrijstaat O.) voor een nieuwe stoet in cultuurstad Oostende. Omschreven als een bonte parade, wat het ook was, trok de stoet zaterdagmiddag door de straten en naar het strand. Het spektakel haalde de ruime pers en werd op de voet gevolgd door een horde prof-, amateur- en gelegenheidsfotografen. Gelukkig lieten, na de ontbinding van de stoet op het strand, de verklede fotogenieke Oostendenaars zich graag uitgebreid fotograferen en genoten zij zichtbaar van de belangstelling.
Bekijk mijn reeks met 35 foto's op Flickr.



donderdag 4 november 2010

Snoopy


"Wat zal het wezen: beignets of oliebollen voor onze Snoopy?"
Oostende, Oktoberfoor, 31 oktober 2010: Halloween.

woensdag 3 november 2010

Nieuw kader

Het onderwerp van de foto is opnieuw een paard en zijn berijder, maar van een andere aard dan in het vorige bericht.
Afgelopen weekend, het laatste van de oktoberfoor in Oostende én Halloween, kwam ik met deze foto thuis. De bovenste (foto 1) is de originele met, naar mijn oordeel te veel achtergrond t.o.v. het onderwerp. Dan ga je een dergelijk beeld herkadreren: in dezelfde verhouding van het origineel beeld herpositioneren door er op in te 'zoomen' (foto 2), daarbij wordt echter de oorspronkelijke resolutie verlaagd. Daarnaast heb ik ook twee andere voorkeur-formaten waarbij er niet wordt 'ingezoomd' op het beeld: een horizontaal, panoramisch kader waar de boven en onderkant van het beeld worden weggesneden (foto 3) en het vierkant, waarin je het originele beeld links of rechts kunt herpositioneren (foto 4). Je ziet ze hieronder allemaal op een rij. Enige persoonlijke voorkeur?
Hierboven de originele foto.
De klassieke manier: 'resizing' of 'inzoomen' op het gewenste deel, wat 'gepaard' gaat met een verlies aan resolutie.
Panoramisch formaat: het onderwerp blijft op zijn originele plaats en neemt amper iets meer dan de helft van het beeld in, maar de achtergrond krijgt een andere dimensie: de ruimte rechts in de zin van de beweging wordt geaccentueerd en krijgt meer betekenis.
Een vierkant formaat zorgt opnieuw voor een andere interpretatie: het onderwerp komt -letterlijk en figuurlijk- centraal te staan.