vrijdag 25 september 2009

Dolen


Het is een mooie tijd voor liefhebbers van een fijn fotoboek. Na 'Portret 1999-2009' van Stephan Vanfleteren is er nu 'Dolen' van Michiel Hendryckx.
Beide mogen er zijn en bieden 'waar' voor hun geld. 335 Kunstzinnige portretfoto's bij Stephan, uitgegeven op 317 pagina's schitterend gebroken wit papier. Een verzameling waarvan, door te kijken, een amateur veel kan leren. Een kans die je niet mag laten liggen.
Michiel Hendryckx (zijn portret staat in het boek van Stephan) toont ons in zijn boek 'Dolen, onderweg in Europa' ruim 200 heerlijke zwartwit foto's. Michiel is een fotograaf zoals die graag heb. Een ziener. Iemand die ergens komt, rondkijkt, en met gevoel voor compositie, spelend met licht en schaduw en ergens met een accent of detail op de juiste plaats in beeld, een foto maakt die 'af' is. Maakt niet uit of het landschaps-, straat- of portretfotografie is. Genomen met een Nikon D700 zijn de foto's in een heel mooi zwartwit omgezet. Een zwartwit dat heel zuiver is, zuinig bewerkt, met nog alle nuances in de grijswaarden, geen overtrokken contrasten en vignettering zoals dat nu nogal in de mode is. Kortom, foto's van een fotograaf die naam waardig. Dolen, zoiets als het Westvlaamse 'tsjolen', is een verademing.

1 opmerking:

Caro zei

Bedankt voor de tip. Zal ze gauw eens opzoeken in de boekhandel.