zondag 27 november 2011

Fotoboek maken: Istanbul


Mijn fotoboek over Istanbul is deze week bij Blurb gemaakt en aan mij bezorgd.Vier dagen na het uploaden werd het keurig thuis afgeleverd. Dat was sneller dan ik gewoon was. De kwaliteit van de prints is zoals altijd op niveau. Een meevaller is het grote,vierkante formaat van 30 x 30 cm. Het is ook de eerste keer dat ik koos voor een afwerking met een losse omslag en linnen kaft (i.p.v. een fotoprint op en harde kaft). Dat geeft het, als fotoboek, een nog een meer 'professionele' look. Met Blurb ben je in staat, mits in achtneming van de juiste regels m.b.t. de lay-out, zelf een écht boek te maken. Een boek dat als twee druppels water gelijkt op de boeken die in de boekhandel te koop zijn.
Nog een tip over de lay-out: het principe is 'less is more'! Wees sober een spaarzaam: één foto per pagina volstaat (soms zelf één per twee pagina's!), veel wit ruimte creërt rust en evenwicht en nodigt uit tot écht kijken. Fotocollages zijn uit den boze, wegens 'amateuristisch' (ze zijn hoogsten nog enigzins te tolereren in 'vakantie fotoboeken').
Voorzie ook een mooie 'entrée' met de nodige titelpagina's, begint nooit met een foto op de eerste pagina als je het boek opent. Dat gelt ook voor de laatste pagina's. Kijk maar eens hoe dat bij 'echte' fotoboeken gedaan wordt.

Heb je een Ipad, iMac of MacBook, dan is mijn fotoboek over Istanbul als e-book te bekijken in iBooks. Hier te downloaden vanaf site van Blurb, tegen de kleine vergoeding van 4,83 € btw inclusief.


zondag 20 november 2011

Istanbul, city of two continents

Mijn fotoboek over Istanbul is gepubliceerd bij Blurb. Je kan het hieronder inkijken. Op de Blurb website is nu ook, althans voor Ipad of Iphone bezitters, het boek als e-book te downloaden.
Alle foto's in dit boek werden genomen met de compact Canon G12.
Kilk op het icoontje onderaan, links van het Blurb logo en bekijk het boek fullscreen.

Proper Parijs

Een propere stad, in Parijs maakt men daar serieus werk van, zelfs op zondag! Het leek mij alvast een aardig feit om een paar leuke foto's van te maken, want als de mannen met hun hogedrukspuiten zijn gepasseerd glimt het ganse trottoir: het geknipte moment om te profiteren van de weerspiegeling van de waterfilm die ze er op achterlaten.
Ik heb het opgezocht, dit werk noemt men officieel: "Nettoyage de la voie publique". En het is niet min: meer dan 2400 km trottoirs worden iedere dag schoon geborsteld en 1500 km straten worden, ten minste één keer per week, schoongespoten met water. Ook de kaaien van de Seine krijgen hun wekelijkse wasbeurt, soms vanaf een boot.
maandag 14 november 2011

Jong zijn in Parijs

Parijs, Canal Saint Martin, met zicht op de Quai de Valmy. Zondag 13 november, 17.30 u.
De zon zakt achter de huizen en verstrooit een zacht licht op deze mooie herfstdag. De in felle kleuren geschilderde vitrines op achtergrond zijn een aandachtstrekker. Op de voorgrond zit een groepje jongeren. Ze nemen een mooie houding aan, dankzij het gebruik van flitslicht zijn hun gezichten mooi uitgelicht. Het rode jasje van het meisje is een welgekomen kleuraccent in deze compositie.Diezelfde middag, in Le Jardin des Tuileries. Een mooi samengaan van licht en schaduw.Even voordien: jongeren langs een kade aan de Seine. De vlag is afkomstig van een rondvaartboot.

zondag 6 november 2011

Vuurtje


Istanbul, deze zomer.

zaterdag 5 november 2011

De dienst zit er op

Een medewerkster van een evenementen bureau begeleid haar collega, nadat die zich een hele middag had uitgesloofd in zijn 'piet konijn' outfit.
Gezien in Oostende, 29 oktober 2011.