donderdag 27 mei 2010

Sevilla (2)De dames op de bovenste foto bleken uit het Antwerpse te komen. Van de dames op de onderste foto kan je met zekerheid stellen dat zij wel deel uitmaakten van de lokale bevolking.

dinsdag 25 mei 2010

woensdag 19 mei 2010

Aeropuerto: boarding


Madrid, donderdag 13 mei, 07.54 u.
Een andere, bewerkte, versie van de laatste foto uit de reeks hieronder.

maandag 17 mei 2010

Aeropuerto 6.20 AM

In het verlengde weekend van afgelopen week bezocht ik Sevilla (E).
De vlucht heenwaarts verliep enigzins anders dan gepland: wegens verstoring van het luchtverkeer (jawel, de fameuze aswolk van de Eyjafjallajökull) werd de aansluiting naar Sevilla op woensdagavond in Madrid gemist. Wat uitmondde in een korte overnachting van een 4-tal uur in Madrid. Zo bevond ik mij op donderdag 13 mei, bij zonsopgang opnieuw (of, zoals je wilt: nog altijd) in de luchthaven van Madrid, met bestemming Sevilla. Dat stelde mij dan weer in de gelegenheid er op dat ochtendlijk uur de sfeer vast te leggen.

07.55 u. Vertrek uit de "Aeropuerto de Madrid-Barajas".

zondag 9 mei 2010

Strasbourg - De kathedraal

Een overzichtsfoto maken van de buitenkant van de kathedraal van Straatsburg is niet eenvoudig aangezien het bouwwerk met zijn 142 meter hoge toren ingesloten is door andere gebouwen. Tot 1874 was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld. Zijn toren domineert het stadsbeeld vanuit elke hoek. Gelukkig is hij van binnen even imposant en vrij fotogeniek.

dinsdag 4 mei 2010

Flitsfotografie (2)


De klassieke manier van gebruik van een externe flitser is: de flits gemonteerd op het fototoestel en automatisch door het fototoestel gestuurd (TTL). Je hebt dan nog de keuze tussen direct gericht flitsen, of onrechtstreeks via een wand of plafond (bounce). Omdat ik niet hou van hoge ISO-waarden en ze dus zo laag mogelijk hou, op mijn Nikon D300 is dat 200 ISO, kom ik uit bij lage sluitersnelheden, hier 1/4 sec. Het resultaat is toch aardig: Daphné, het meisje op de voorgrond is haarscherp en haar vader en oma op de achtergrond vertonen een portie bewegingsonscherpte. Een leuk dynamisch effect, waar je echter moet mee uitkijken, maar dat hier, volgens mij, nog net kan.

zondag 2 mei 2010

Flitsfotografie (1)


Ruim één jaar geleden volgde ik, samen met vijf andere enthousiastelingen, een workshop flitsfotografie met Jürgen Doom. Daar leerde ik fototoestel en flits manueel instellen om het omgevinglicht maximaal te kunnen beheersen. Het doel is een perfect uitbelicht persoon tegen een verdonkerde achtergrond, ook al wordt die in volle zonnelicht geportreteerd.
Vorig weekend kreeg ik een kans, na vooraf heel wat oefenen van deze techniek, om zo'n foto te realiseren. Het is immers 'communietijd' en er moeten foto's worden genomen. Het was een overgoten middag. De juiste manuele instelling van het fototoestel, een aangepaste flitskracht van de externe flitser -los van het fototoestel en op afstand bediend- en een reflectiescherm gaf dit resultaat.