zaterdag 30 mei 2009

Valencia 3

Men at work.woensdag 27 mei 2009

Valencia 2
Het is heerlijk slenteren in de straten van Valencia. Je botst er vaak op leuke taferelen, en ook wanneer je het vraagt, laten de mensen zich gewillig fotograferen.

maandag 25 mei 2009

Valencia 1

Het verlengde weekend was ik in Valencia. Een heerlijke fotovriendelijke, fotogenieke stad. Dus kwam ik met genoeg foto's terug om er een paar blogjes aan te wijden in de komende dagen.zondag 17 mei 2009

Nerveuze pixels

Over de middag luister ik graag naar de gesprekken die Kurt Van Eeghem voert met zijn gasten in Ramblas op Klara. Naar aanleiding van zijn nieuw boek 'Nerveuze pixels' was afgelopen week Johan de Vos er te gast. Hij was docent fotografie en is schrijver van recensies over foto's en fotografie. Het boek is interessante lectuur met diverse beschouwingen en visies over de fotografie sinds de start van het digitale tijdperk. De cover van het boek toont een product van hoe er vandaag veel met fotografie wordt omgegaan, een zelfportret van een adolescent gemaakt voor een spiegel, compactcameraatje in de hand, hard ingeflitst. Een beeld dat je niet echt verwacht bij de diepzinnige en persoonlijke reflecties die je in het boek leest.
Voor deze illustratie liet ik mij inspireren door de manier van fotograferen op de cover van het boek.
Links met meer info over het boek en Johan de Vos.

zaterdag 16 mei 2009

Schaduwspel

De avondzon aan het strand werpt lange schaduwen op het zand, die uitnodigen om er mee te spelen. De combinatie van 2 foto's en wat experimenteren met de niveaus en de kleurkanalen geeft uiteindelijk dit resultaat. Gewoon ter illustratie, daaronder een originele foto.dinsdag 12 mei 2009

woensdag 6 mei 2009

Languit


Geef toe, het is er de tijd van het jaar voor...

maandag 4 mei 2009

Cropping experiment

Een vierkant is een aantrekkelijk formaat voor een foto.
Hieronder een foto, op twee manieren geherkadreerd.Je kan je laten leiden door het bankje en de kijkrichting van de bankzitters in de achtergrond, er is voldoende ruimte rechts van hen, en dat voelt 'natuurlijk' aan. Een boomstam begrenst rechts het kader, dat afgezien daarvan voor de rest weinig informatie bevat. De afgesneden lantaarnpaal is niet het meest aantrekkelijk element. De schaduw linksonder laat niet zien waar ze vandaan komt.

Hier zitten de bankzitters bijna tegen het rechterkader aan. Het maakt het wat 'mysterieuzer': je hebt er geen idee van naar wat ze kijken. Links in beeld opnieuw een boomstam, de boshyacinten en de schaduw van de boomstam maken dit deel 'interessanter'. Let ook op de posities van het stenen pad in beide foto's.

Welke foto is 'de beste' of heeft de voorkeur?

zondag 3 mei 2009

Beaufort 03 - Xu Bing


In het Leopoldpark in Oostende vind je het werk 'Stone Path' van de Chinees Xu Bing. Het bestaat uit 76 stenen waarop hij een gedicht van Su Shi uit de elfde eeuw weergeeft. De stenen vormen een wandelpad, harmonieus en één met de omgeving. Door het nog jonge bladerdek van de bomen baadt het kunstwerk in een spel van licht en schaduw van de lentezon. Witte madeliefjes in het gras en een zee van blauwe boshyacinten zorgen voor een perfecte omkadering.


De tekst op de 76 stenen luidt als volgt:
'Het leven raakt plaatsen zoals een opstijgende zwaan met zijn klauwen sporen nalaat in de sneeuw vooraleer hij wegvliegt naar het westen of het oosten. De oude monnik is dood en begraven onder de nieuwe pagode en op de oude muren zijn de gedichten die we schilderden onleesbaar. Herinner je nog het ruige pad, de eindeloze weg, onze uitgeputte lichamen, hoe onze kreupele ezel balkte.'